Vajon miért terjed annyira az elektromos cigi?

Vajon miért terjed annyira az elektromos cigi?

Az elektromos cigi olyan egyszer eldobható vagy utántöltő flakonnal utántölthető vagy patronnal működő (többször használható) elektronikus termék, amely szopókán keresztül nikotintartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé. Ide sorolják még az ilyen termékeknek az alkatrészeit, a patronokat, a tartályokat és egyéb dolgokat is.

Dohányzást imitáló elektronikus eszköznek is nevezik, mivel a kedvelői szerint nagyban közelíti azt az érzetet, amit az igazi cigaretta elszívása jelent.

Az elektromos cigit 2003-ban hozták létre Kínában, két év kellett hozzá, hogy Európába is eljusson. Ekkor a neve Ruyan volt. Magyarországon 2007. óta forgalmazzák, napjainkra számos webshopban elérhető.

Az elektromos cigi működése

Az elektromos cigi két alapvető egységből áll, az akkumulátorból és egy nagyon összetett szerkezetből, a porlasztóból. Az akkumulátor teljesítménye egyenes arányban áll annak kapacitásával, azaz ha naponta többször szeretnénk használni, akkor nagyobb kapacitásúra van szükségünk, ha viszonylag ritkábban, akkor egy kisebb is elegendő.

A porlasztó (kazán) a fűtőszálon és a kanócon keresztül alakítja át a folyadékot gőzzé, melyhez az energiát az akkumulátor adja. A kanóc juttatja el a tankból a folyadékot a fűtőszálhoz. Általában eldobható porlasztót használnak, melyeket pár havonta kell cserélni. Léteznek felújítható kazánok is, az ilyeneknél a kanócot és a fűtőszálat kell cserélni.

A porlasztó a tankból veszi fel a folyadékot. A tank különféle méretű lehet. A szipkán keresztül jut szervezetünkbe a gőz. Minél hosszabb a szára, annál jobban lehűl.

A törvényi szabályozás értelmében az utántöltő flakonokon és az elektronikus cigaretták csomagolásán is fel kell tüntetni a termék összetevőit (tömegük szerinti csökkenő sorrendben), az adagonkénti nikotintartalmat, nikotinkibocsátást, a gyártási tétel számát, valamint a figyelmeztetést, hogy a termék gyermekektől elzárva tartandó.

Az eldobható elektromos cigi egyre népszerűbb eszköz, mivel szinte tökéletesen imitálja a dohányzás érzetét. Nagyon kis helyen elfér. Egyszer lehet használni, az akkumulátor nem tölthető újra.

Figyelem! Ez a cikk nem számít a dohányzás vagy dohánytermékek és helyettesítőik reklámjának, csupán az informálódást szolgálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.