A sakk 1500 éves múltja

A sakk 1500 éves múltja

Van akinek sport, van akinek játék, de szinte mindenki találkozott már vele az élete folyamán. Bár a legtöbben nem mélyednek bele tüzetesebben, sok ember életét jelenti. De honnan is jött Európába, illetve milyen jelentőséget hordoz napjainkban? A következőkben ezekre a kérdésekre kutatjuk a választ.

Indiai gyökerek

A sakk szó a perzsa „shāh” (شَاه) szóból eredeztethető, viszont a magyar nyelv a német „Schach”-ból emelte át, így honosodott meg hazánkban. A táblajáték egy ismert históriával vándorolt át Európába Indiából. A legenda szerint egy brahmin találta fel a játékot, (az indiai kasztrendszerben ez a legmagasabb tiszt, főleg papi hivatás társul hozzá, de lehetnek tanítók, törvényhozók, tudósok és kereskedők is) majd eladta a rádzsának (indiai uralkodó), viszont „csekélyke” fizetséget is kért érte. Nevezetesen, hogy annyi szem búzaszemet adjanak neki, amennyi úgy fér rá a sakktáblára, hogy mindig az előző dupláját rakjuk a következő kockára. Tehát az elsőre egy, a másodikra kettő, a harmadikra négy… és így tovább. Ezt persze lehetetlen volt teljesíteni.

Az eredeti verzió a csaturanga (chaturanga) névre hallgatott, amely még jóval egyszerűbb volt mai leszármazottjainál. Mint fentebb homályosan utaltunk rá Európába arab összeköttetéssel jutott, viszont Japánba és Kínába is elért, ezeken a helyeken azonban eltérő utakon fejlődött ki, így fordulhatott elő az, hogy napjainkig máshogyan játszák a sakkot ezeken a területeken.

Időszámításunk után 1000-ben kezdett el komolyabban terjedni, mint játék, egészen a 19. század közepéig, ugyanis ekkor beszélhetünk róla először sportágként. 1851-ben, Londonban, került megrendezésre az első nemzetközi sakkverseny.

Napjainkban

Számos verseny került megrendezésre, melyek során győztesek öregbítették a játék hírnevét. Magyar vonatkozásban legtöbbet Polgár Judit neve szerepel ebben a témakörben, de rajta kívül még megannyi más bajnok került ki hazánkból.

Mindamellett, hogy komoly sportként is űzhető, remek kikapcsolódást nyújtó, igen elgondolkoztató, stratégiai játék, amelyet szinte bármikor és bárhol játszhatunk, csupán egy tábla, a 32 bábú és egy társ kell hozzá.
Érdemes lehet rászánni néha az időt, hisz nem csoda, hogy ennyi időn át fennmaradhatott: változatossága megunhatatlanná teszi és tette, manapság éppúgy, mint 1500 éve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük