Internet

A gyermek József Attila szobrát avatták fel a róla elnevezett csíkszeredai iskola tanévnyitóján

A gyermek József Attila szobrát avatták fel hétfőn a róla elnevezett csíkszeredai iskola tanévnyitóján – írta a Székelyhon.ro portál.

A Berze Imre székelyudvarhelyi szobrászművész által készített műalkotás az iskola lépcsőjén ülve mutatja a kisiskolás József Attilát. A szoborral annak kívántak emléket állítani, hogy 115 éve született a költő, 95 éve írta az iskola himnuszának számító Kertész leszek című versét, és 30 éve alapították a Csíkszereda belvárosában működő József Attila Általános Iskolát. A szoborállítást a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága és Csíkszereda önkormányzata támogatták.

A szoboravatón Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere többek között arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány megjelenése óta elárvulófélben van az oktatás. „Hiába újítunk, szerelünk fel iskolákat, ha nincs bennük élet. Ha a gyerekeink otthon ülnek, akkor ez nem több, mint egy nagy kongó, üres épület, amiből a legfontosabb hiányzik: a közösség maga” – mutatott rá Ráduly.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja üdítő színfoltnak tartotta beszédében a szoboravatást, hiszen – mint kitért rá – a járványhelyzet és a belőle fakadó bizonytalanság beárnyékolja a tanévnyitót. Csíkszeredát a lakosság arányához viszonyított új fertőzések száma alapján a sárga zónába sorolta a kormány. Ezért a József Attila Általános Iskolában is vegyes rendszerben kezdődött az oktatás. Az elemi iskolások és a ciklust záró nyolcadik osztályosok vannak jelen az órákon. Az 5-7. osztályosok hetente két nap mennek be délután az iskolába, az órák többségét az interneten követik. (MTI)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük