Miért fontos annyira, hogy éppen mi a mai névnap?

Miért fontos annyira, hogy éppen mi a mai névnap?

Sokan úgy kezdik a napjukat, hogy azonnal a naptárt böngészik, és addig nem nyugszanak, míg meg nem tudják, mi az aznapi névnap. Ez a mai világban már kissé megmosolyogtató, pedig soha ennyire nem volt létjogosultsága a szociális kapcsolatoknak, mint a pandémia után.

De miért is fontos annyira, hogy éppen mi a mai névnap? Ezt tudhatjuk meg ebből a cikkből.

A névnapozás fontos társadalmi esemény

A magyar területeken mindig fontos ünnepnek számított a névnap, sőt, meglepő módon még a születésnapok megülésénél is többre tartották. Ennek az az oka, hogy a születési dátum általában nem ismert, a Facebook megjelenése előtt az emberek nem hirdették úton-útfélen.

A névnap viszont benne volt a naptárban, emiatt mindenki tudta, éppen melyik ismerősét kell felköszönteni. Emiatt a hangsúly a névnapozásra tevődött át, ezen a jeles napon ajándékozta meg egymás a baráti kör.

Faluhelyen ez még ma is így van, a születésnapot csak a fiatalok ünneplik, míg az idősebbek a névnapon ülnek össze. Ilyenkor kerül elő a pálinka, melyet kiegészítenek a vendéglátás egyéb kellékei, a húsok, kolbászok és köretek.

Honnan tudható meg, hogy ma milyen névnap van?

Ma már nincs mindenki asztalán naptár, s a falra sem szegezik fel újévkor a helyi néplap kalendárium mellékletét. Így, aki meg szeretné tudni, hogy melyik a mai névnap, annak egy kis trükkhöz kell folyamodnia.

Elég beírni a Google-be ezt a kérdést, és a kereső fel fog dobni olyan magyar nyelvű weboldalakat, melyek kifejezetten ezzel foglalkoznak. Egy-egy ilyen helyet megnyitva nem csak az aznapi ünnepeltek névsorával találkozhatunk, de sokszor meg is magyarázzák a nevek eredetét vagy éppen híres ünnepelteket mutatnak be.

Az internetnek köszönhetően pillanatok alatt megkapjuk a kért információt, így még arra is van időnk, hogy gyorsan elfussunk valamilyen ajándékot venni. Ezért még akkor sem kerülünk bajba, ha feledékenyek vagyunk, vagy a mindennapi rohanás miatt nem volt időnk ellenőrizni a soron következő névnapokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük