Érdemes geotermikus fűtést használni?

Érdemes geotermikus fűtést használni?

A környezetbarát geotermikus fűtés a talajban lévő hőenergiát hasznosítja. Ez a megújuló energiaforrás nemcsak fűtésre és vízmelegítésre, hanem hűtésre is használható.

Hogy működik a geotermikus fűtés és hűtés?

Az évszakok változó hőmérséklete nincs hatással a talaj mélyének hőmérsékletére. Ezt jól ki lehet használni a geotermikus szondával, amit vízszintesen vagy függőlegesen helyeznek a talajba.

Egy hőszivattyú aztán a talaj mélyéről nagyon minimális elektromosság felhasználásával is fel tudja venni az összegyűjtött hőt. Teljesen környezetbaráttá tehetjük a rendszert, ha az ehhez szükséges áramot napelemből nyerjük.

A hőcserélő az ingatlan alatt vagy mellett kiépített fűtőkörön keresztül juttatja el a felmelegedett fűtővizet a fűtőrendszerbe. Nyáron pedig a ház hőjét elvonja és levezeti ugyanezen a hőcserés módon.  

A geotermikus fűtés előnyei

  • A geotermikus rendszer kiépítése költséges, de az üzemeltetési költsége alacsony.
  • Magas hatásfokkal tud működni az időjárástól függetlenül, mert mélyebben a talaj hőmérséklete stabilan 10-15 fok körüli.
  • A zajszintje alacsony és nem foglal annyi helyet, mint például egy kazán. 
  • Nem kell a gáz és villany ára miatt aggódnunk, de a lakásunknak jól szigetelnek kell lennie ahhoz, hogy a geotermikus fűtés hatékony lehessen. 
  • A rendszerbe beépíthetők szűrők a pollen és szmog kiszűrésére, így ez a fűtési mód az egészségre sincs negatív hatással.     
  • Ez egy biztonságos energiaforrás, aminél nem kell gázszivárgás miatt aggódni.

Érdemes geotermikus fűtésre váltani?

Egyénenként változó, hogy kinek mennyire éri meg ez a beruházás. Nem minden típusú talajtól lehet azonos energiaszintet elvárni. Minél szárazabb a talaj, annál kisebb hatékonysággal működik a geotermikus fűtés.

Nem mindenhol lehetséges kiépíteni a geotermikus fűtést, mert engedélyköteles szondafúrást és nagyobb földmunkát is igényel. 100 méternél mélyebbre nem kell menni hozzá, de szükséges kellő tér.

Új építkezéseknél könnyebb megvalósítani, de régebbi épületeknél is fel lehet méretni a talaj, illetve az épület alkalmasságát hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük