muslica
Egészség

Muslicák – Hogyan ismerjük fel őket, és hogyan szabaduljunk meg tőlük?

Bár mindenki látott már muslicát, ebből adódóan tudjuk, hogy néz ki, mégsem árt pár információt írni róluk, hogy biztosak legyünk abban, hogy meg tudjuk különböztetni a többi rovartól. A muslicák testhossza 2-3,5 mm, színük pedig borostyán sárga. Hasukon sötét csíkok helyezkednek el. A szemük színe vörös, melynek köszönhetően elég gyorsan meg tudjuk állapítani, hogy valóban muslicáról beszélünk-e.

Most már tudjuk, hogyan tudjuk őket azonosítani, de azt még nem, hogy hím vagy nőstény muslicáról beszélünk. Megkülönböztetésük nagyon egyszerű. A hím szárnyain található egy-egy sötét folt, a nőstényén pedig egy keresztirányú ér. A nőstény továbbá a hasán levő tojástartó által is megkülönböztetést nyer a hímtől.

Mely területeket érinti?

A muslica a gyümölcsök széles skáláján okozhat problémát. Leginkább a málna, eper, ribizli, áfonya, szőlő, cseresznye, szilva, őszibarack, füge, sárgabarack stb. Alkalmanként a kajszibarack, a bodza, a nektarin és a paradicsom is áldozatukká válhat.

Házon belül és kívül is problémát jelent egyaránt, főleg, ha rendelkezünk gyümölcsös kerttel, de a négy falon belül is erőszeretettel tevékenykedik.

Mit tegyünk ellenük?

A muslicák az egyik legnehezebben kontrollálható rovarok. Elsősorban a növények megvédésről érdemes beszélni. Aki otthonában, vagy akár azon kívül foglalkozik gyümölcstermesztéssel, bizonyára tudja, milyen nehéz megszabadulni tőlük.

A jó terméshigiénia, csapdák, rovarirtó szerek és rovarálló hálók nagymértékben segíthetnek a gyümölcsök védelmében. Növényeink rendszeres ellenőrzésével is hozzájárulhatunk mindehhez. Amint a növények elkezdenek érni, azonnal intézkednünk kell.

Fontos a károk minimalizálása a nem érintett állatokkal szemben, ami azt jelenti, hogy célszerű a kevesebb vegyszerrel ellátott rovarirtó szerek megvásárlása. Természetesen, ha ez nem elég, akkor már próbálkozhatunk más (kevésbé környezetbarát) szerekkel is. Ajánlott rövidebb tartóssággal rendelkező szereket beszerezni, melyeket ökológiai termesztésre találtak ki, ezáltal a környezetben élő állatokat is kevésbé károsítja.

Forrás: How Long do Fruit Flies Live?

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük