A tüdő is egy porzsák – csak nem eldobható

A tüdő is egy porzsák – csak nem eldobható

Tudta, hogy a tüdő testünk egyik legnagyobb szerve?

A tüdő kiterített felülete elérheti 140m2-t, azaz csaknem olyan méretű, mint egy teniszpálya, és a benne futó légutak teljes hossza kb. 2414 km.

Az ember tüdeje naponta több ezer liter levegőt lélegez be és fúj ki, az átlagos tüdőkapacitás – az egy belélegzésre beszívható maximális levegő – nagyjából 3,6 liter. Edzettségtől függően ez lehet akár több is, egyes sportágakban elérheti a 6-8 litert is. A kor előrehaladtával azonban a tüdőkapacitás rendszerint csökken. A csúcson a 20-as és 30-as éveink között jár, ezt követően, ahogy romlik a tüdőszövet rugalmassága, a tüdőkapacitás is csökken.

Hogyan gyorsíthatjuk fel tüdőnk öregedését?

Először is, tudnia kell, hogy a tüdő elhasználódását nem fogja egyből észrevenni. Ahogy fokozatosan romlik az állapota, fokozatosan hozzá is szokik, azaz nem tűnik fel a változás. Legalábbis egy darabig. Ahogy az sem, hogy esetleg már nagyon komoly a baj. Ugyanis a tüdőben csak nagyon kevés idegvégződés van, így daganatok növekedhetnek anélkül, hogy fájdalmat okoznának.

A belégzés során a tüdőbe jutnak a levegőben lévő szennyeződések és kórokozók is. Ezektől első körben egy hajszerű vékony réteg, a csillószőrök segítenek megszabadulni. A betolakodók ezen fennakadnak, ami köhögési ingert vált ki, ezáltal visszajuttatjuk a hívatlan vendéget a külvilágba. Feltéve, hogy egészségesek, nem gyulladtak a sok lerakódástól.

A dohányosok tüdeje sokkal védtelenebb a fertőzések ellen, már egy szál cigaretta is hosszabb időre megbéníthatja a csillószőröket, a rendszeres dohányzás miatt pedig idővel teljesen elpusztulnak.

A dohányfüst mellett környezetünk levegőjének terheltsége (por, korom, szennyező gázok, allergének) is sokszor súlyos és visszafordíthatatlan károkat okozhat légzőszervünkben.

És ha ez nem elég, a COVID fertőzés is okozhat maradandó károsodást tüdőnkben. Az egyik leggyakoribb poszt-covid tünet a légszomj, mivel a fertőzés miatt a léghólyagocskák oxigén áteresztő képessége csökken. Hiába a mély belégzés, a vérkeringésbe kevesebb oxigén jut, mint amennyire szükség lenne.

Mit tehetünk tüdőnk egészségesen tartásáért?

Nagyon fontos, hogy léghólyagocskáinknak meglegyen a megfelelő kapcsolata a külvilággal. Ennek fenntartásának elsődleges módja az egészséges életvitel. De hiába igyekszünk egészségesen élni, ha ehhez a környezetünk levegője nem jelent támogatást. Ebben a törekvésében ideális társak a NUXON légtisztítók család tagjai.

Miért ideális társ egy NUXON légtisztító?

Az emberek jelentős része idejének akár 90%-át is beltérben tölti. Bizonyos légszennyező anyagok (pl.: szén-monoxid, nitrogén-dioxid, dohányfüst, formaldehid, allergének, vegyi anyagok) a belső terekben magasabb koncentrációban fordulnak elő, mint a városi levegőben.

A NUXON légtisztító készülékek innovatív levegőfertőtlenítő technológiát alkalmaznak: ionizátoros légfertőtlenítést bipoláris ionizációval, valamint olyan kiegészítő levegőtisztító funkcióval, mint az UV, és az olyan hatékony szűrők alkalmazásával, mint a HEPA vagy az aktív szénszűrő. Ezekkel a funkciókkal nem csak a beltér levegőjét szűri meg nagy hatásfokkal a portól, pollenektől, allergénektől, penésztől, kisállat szőröktől, de megöli a levegőben lévő baktériumok és vírusok akár 99%-át is. Ezen hatásainak köszönhetően nyugodt, pihentető alvást, jobb koncentrációképességet, az allergiatünetek mérséklését és könnyebb légzést biztosítanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük