A pontos idő

A pontos idő

Bár, a kérdés arról, hogy mi a pontos idő kifejezetten egyszerűnek tűnhet, viszont, ha a mélyére nézünk még a legokosabb tudósok is zavarba jöhetnek.

Az időmérés, mint a természettudományok alapja csak akkor működik, ha valamilyen számunkra lényegesnek tartott tényezőt egy adott időponthoz kapcsoljuk hozzá. Ha például egy csillagászt kérdezünk meg arról, hogy számára mi az idő, azt fogja válaszolni, hogy neki az Univerzum évmilliárdokban számolható történelme határozza meg az állomásokat.

A fizikusok ezzel szemben a pontos idő fogalmát a másodperc milliárd része alapján határozzák meg, azzal a kis egységgel, amivel dolgoznak. Egy pszichológus reakciójában pedig az idő a tudathoz köthető aspektus, aminek segítségével tapasztalatainkat tudjuk rendszerezni.

Eddig még nem született igazi magyarázat az időre

Számtalan könyv született már az idő jelentőségéről, de még senki nem tudta úgy definiálni azt, hogy mindenki számára elfogadható magyarázatot öltsön. Így az idő egy megfogalmazhatatlan és rejtélyes paradoxon.

A csodálkozás, amivel az ember kapcsolatba kerül az idővel, közöttük lévő különleges kapcsolatból ered. Amíg az növények és az állatok élnek az időben és változnak, addig az ember próbálja uralni azt, vagyis helyesen fogalmazva, a pontos idő mellett történő gondolati mozgás a múltban és a jelenben arra sarkallja az embereket, hogy azt higyjék, uralhatják azt.

Viszont, sok állat is tudja érzékelni, például az emberszabású majmok az egyik legjobb idő érzékkel rendelkező állatok. Ezek az állatok képesek laboratóriumi körülmények között olyan tevékenységek elvégzésére, amely egy jövőbeni cél elérésére vonatkozott.

Így talán úgy is fogalmazhatunk, hogy e képesség okozta, hogy az ember, ember lett.

A pontos idő meghatározása és az időmérő eszközök feltalálása az emberi civilizáció kialakulásában is jelentős mértékben részt vett, tekintve, hogy az emberek együttműködése így lehetővé vált azok között is, akik térben távolabb helyezkedtek el egymástól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük