A megfelelő pszichológus kiválasztása

A megfelelő pszichológus kiválasztása

Ha egy terápián lévő részvételt fontolgatunk – legyen szó egy kapcsolatunk helyreállításáról, egy traumából való felépülésről, egy új életszakaszhoz való alkalmazkodásról vagy a mentális egészségünk javításáról –, a megfelelő pszichológus megtalálása az első átlépendő akadály.

Ilyenkor általában nagyon sok javaslat érkezik az ismerősi és a baráti körből. Azt azonban a legtöbben hajlamosak elfelejteni, hogy az az adott szakember hiába rendelkezik nagyszerű képességekkel, a velünk végzett munkája csak akkor lesz eredményes, ha egy bensőséges kapcsolatot, vagy mondhatnánk úgy is, hogy egyfajta terápiás szövetséget tudunk vele kiépíteni.

A megfelelő pszichológus megtalálása

Az a tény rendkívül megnehezíti a helyzetünket, hogy az ország nagyobb városaiban sok pszichológus közül válogathatunk. A települések közül Szeged pszichológus rendelő tekintetében kifejezetten nagy választékkal rendelkezik. Így a keresés megkönnyítése érdekében érdemes először feltenni magunknak azt a kérdést, hogy miért szeretnénk terápiára járni.

Szorongunk, esetleges depressziósak vagy mérgesek vagyunk egy korábbi történés miatt, és ez befolyásolja a jelenlegi kapcsolatainkat is? A mögöttes probléma azonosításával könnyebben leszűkíthetjük a potenciális szakemberek körét. Ezután ellenőrizzük, hogy elég képzettek és tapasztaltak-e ahhoz, hogy kezeljék a mi problémánkat.

Honnan tudhatjuk, hogy melyik terapeuta az ideális számunkra?

Ez sajnos csak azután derül ki, hogy részt vettünk egy ülésen. De az árulkodó jel lehet, hogy biztonságban éreztük magunkat az adott pszichológus közelében, és könnyen beszélgetésbe tudtunk vele elegyedni.

Emellett még az is a jó szakember ismérve, hogy átadja a szükséges tudást és bölcsességet, de mindeközben arra is megtanít, hogy ne másokra támaszkodjunk, ha valamilyen probléma merül fel, hanem próbáljuk meg magunk orvosolni.

Amennyiben pedig a helyzetünk részletesebb megismerése után konkrét terveket is felvázol azzal kapcsolatban, hogy milyen megközelítést alkalmazna nálunk a terápia során, és visszajelzést is kért tőlünk a beszélgetés után, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sikerült rálelnünk a megfelelő pszichológusra. A legjobb terapeuták ugyanis hajlandóak magukba nézni, valamint őszintén és nyíltan beismerni a hibáikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük