Vérehulló fecskefű

Vérehulló fecskefű

Avagy fecskefű, a Chelidonium növénynemzetség egyetlen faja. Évelő, kétszikű, gyom- és gyógynövény is.

Európában és Ázsiában, a mérsékelt éghajlati öveben terjedt el. Főleg áprilisban és májusban virágzik, valószínűleg már mindenki találkozott vele, megszokott a látvány hazánkban is. Főleg erdők, utak, folyók szélén nő, de ligetekben, parkokban, és kisebb füves területeken is gyakran találkozhat vele az ember. Könnyű felismerni sárga virágzatáról, amelyen általában négy szirom helyezkedik el.

Szerepe a gyógyászatban

Erős gyógyító hatással rendelkezik, ugyanakkor helytelen felhasználás esetén mérgező lehet. A népi gyógyászatban már nagyon régóta felfedezték és alkalmazták is, főleg narancssárga tejnedvét, amelyet sárgaság ellen használtak. Ez egy maró hatású anyag, amelyet védekezés vagy tartalék táplálék gyanánt raktároznak egyes növények a száraikban, ahonnan sérülés esetén kibuggyanhatnak.

Külső bőrfelületen szemölcsökre, tyúkszemekre és ekcémára is alkalmas frissen kinyert nedve, amelyet a mai napig is ajánlanak bőrgyógyászok. Belsőleg is alkalmazták régen, epe- és májpanaszokra, mivel gyulladásgátló hatását már akkor felfedezték. Bár felhasználását nagyrészt saját szakállukra tették, tekintve, hogy manapság már csak orvosi felügylettel szabad igénybe venni a fecskefű gyógyító hatását.

A gyógyszeriparban a hajtásából, illetve a gyökeréből kinyert anyagokat használják drogként. Hasonló hatással bír, mint a mákfélék családjába tartozó növények. Fájdalomcsillapító, továbbá görcsoldó is, ezért előszeretettel használják különböző oldatok, gyógyszeres kivonatok összetevőjeként.

Bár jelentősen mérgező következményekkel járhat helytelen használata, halált nem okoz (kivéve a nagyon szélsőséges eseteket), csupán erőteljes tüneteket vagy tünetegyütteseket. Ilyen lehet a rosszullét, hasfájás, hányás és kábultság.

Tehát ha házilag kívánjuk kezelni a kialakult szemölcsöt, vagy tyúkszemet, akkor nyugodtan vágjunk neki az útnak, kutassuk az erdőségekben az aranyszínű virágocskákat, otthon viszont ügyeljünk rá, nehogy esetleg egy kisebb gyerek hozzáférkőzve megrágcsálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük