7 gyakori kutya viselkedési probléma és megoldása

7 gyakori kutya viselkedési probléma és megoldása

Attól függően, hogy a kölyökkutya hogyan van kiképezve, milyen a genetikája, vagy akár a környezete, nem szokatlan, hogy a kutyáknál viselkedési problémák alakulnak ki. A kutyák viselkedési problémái gyakoriak, és a kellemetlenektől a veszélyesig terjedhetnek. Ha szőrpajtása kifejlesztett egy nem kívánt szokást, vannak egyszerű megoldások, amelyek segíthetnek a rossz szokás feloldásában.

Íme a leggyakoribb kutya viselkedési problémák és azok megoldása.

Túlzott ugatás

Minden kutya ugat, és egyes fajták, például a huskyk hajlamosak hangosabbak lenni, mint mások. A túlzott ugatás azonban kellemetlenséget okozhat Önnek és más embereknek. A legtöbb esetben a kutyák azért hangoskodnak, hogy figyelmeztessenek, felhívják a figyelmét, vagy szorongás miatt. Bizonyos esetekben azonban a kutyusnak szokása lehet ugatni, amikor unatkozik, vagy egyszerűen csak figyelmet akar.

Hogyan lehet kijavítani

A túlzott ugatás megfékezésének első lépése, hogy megértsük, miért ugat a kutyánk. Akkor ugat, ha egyedül marad, ha más kutyák közelében van, vagy ha nem figyel rá? Ha megértette, hogy miért, akkor a megfelelő módszert alkalmazhatja a probléma megoldására.

Ha a kutya egyszerűen csak a figyelemfelkeltés miatt ugat, ne törődjön vele, amíg el nem hallgat. Ne foglalkozzon a kutyával ugatás közben, mivel ez csak megerősíti a viselkedést.

Tanítsa meg kutyájának a csend parancsot, és jutalmazza meg, ha sikeresen teljesíti a parancsot.

Ha kutyája túlságosan izgatottan vagy más kutyák közelében ugat, távolítsa el a helyzetből, amíg le nem csendesedik.

Hiperaktivitás és fegyelmezetlenség

Bár a legtöbb kutya szeret szaladgálni és játszani, egyes kutyák hiperaktívvá és féktelenné válnak, ami megnehezíti a kezelésüket. Ha kutyája hajlamos hiperaktívnak lenni, az többnyire azért van, mert mentális és fizikai stimulációt keres. A kutyák akkor is féktelenné válhatnak, ha nincsenek megfelelően kiképezve.

Hogyan lehet megoldani

A kutyáknak fajtájuktól, koruktól és méretüktől függően eltérőek a mozgásigényeik. Mindig gondoskodjon arról, hogy kutyája megfelelő mennyiségű napi mozgást kapjon.

A túl sok cukor bevitele a kutya étrendjébe, különösen a cukros emberi rágcsálnivalókból, hiperaktivitást okozhat. Kerülje az ételmaradékok megosztását kölyökkutyájával, és gondoskodjon arról, hogy étrendje egészséges, tápanyagokban gazdag ételeket tartalmazzon.

Szerezzen be kutyás játékokat. Az unalom és a szellemi stimuláció hiánya féktelen viselkedéshez vezethet, ezért a játékok és a játékidő jó figyelemelterelést jelentenek.

Engedelmességi tréning. A kutya kiképzése az olyan parancsok betartására, mint az ülés és a megállás, segít megfékezni a fegyelmezetlen viselkedést. A türelem és a következetes kiképzés a legjobb módja annak, hogy rávegye a kölyköt a parancsokra való reagálásra. Az engedelmességi tréninghez profi trénert is igénybe vehet.

Agresszió

Az agresszív viselkedés különösen problémás lehet, mivel veszélyes helyzetekhez vezethet a kutyája és mások számára. Ha azt tapasztalja, hogy kutyája az agresszió jeleit mutatja, például morgás és fogcsikorgatás, fontos, hogy gyorsan foglalkozzon ezzel a problémával. A legtöbb agresszióval kapcsolatos probléma a rossz szocializációból és a megfelelő képzés hiányából ered.

Hogyan lehet megoldani

Forduljon állatorvoshoz, hogy kizárja az esetleges orvosi problémákat. Bizonyos esetekben a beteg kutyák agresszívabbá válhatnak.

Vegyen igénybe egy profi kiképzőt, aki segít az agresszív viselkedés kezelésében.

Mindig gondoskodjon arról, hogy kutyája a szabadban pórázon legyen, hogy ne okozzon kárt más háziállatokban vagy emberekben.  Soha ne hagyjon egyedül agresszív kutyát gyerekekkel vagy idegenekkel.

Ugrás

Kölyökkutyájának szokása lehet, hogy az emberek üdvözléseként az emberekre ugrik. A felugrás ártalmatlannak tűnhet, de veszélyes lehet, különösen, ha a kutya idegenekkel vagy gyerekekkel szemben teszi ezt. A legtöbb esetben a felugrás figyelemfelkeltő viselkedés. Ez azt jelenti, hogy az, ahogyan Ön reagál rá, megerősítheti a viselkedést.

Hogyan lehet kijavítani

Kerülje a simogatást, az ölelgetést vagy a beszélgetést a kutyájával, amikor az felugrik önre. Ha elismeri őket, akkor ez megerősíti a viselkedést, mint a figyelemfelkeltés hatékony módját.

Minden alkalommal, amikor a kutyája felugrik, egyszerűen ne törődjön vele, és forduljon el tőle, amíg meg nem nyugszik, és a lába vissza nem kerül a földre.

Jutalmazza és dicsérje meg a kutyáját, amint abbahagyja az ugrálást. Ha ismét felugrik, ne törődjön vele, és forduljon el. Ha ezt következetesen megismétli minden alkalommal, amikor felugrik, a kutya hamarosan megtanulja, hogy csak akkor kapja meg a figyelmét, ha nyugodt és a földön van.

Helytelen ürítés

Egy kutya, amelyik a házban kakil vagy pisil, nagyon nehéz eset lehet. Ha azt tapasztalja, hogy kutyája folyamatosan a házban ürít, vagy folyamatosan balesetei vannak, fontos, hogy először megértse, miért történhet ez. A helytelen ürítés oka lehet a megfelelő szobatisztaság hiánya, az, hogy a kutya nem mehet ki üríteni, vagy bizonyos esetekben egészségügyi problémák.

Hogyan kell kijavítani

Ellenőrizze állatorvosánál, hogy kizárja az egészségügyi feltételeket. Ez azért fontos, mert egyes betegségek inkontinenciát okozhatnak kutyájának.

Győződjön meg róla, hogy kutyáját naponta legalább 3-5 alkalommal kiengedi a szabadba üríteni. Az órákra bezárt kutyáknak lehet, hogy nincs más választásuk, mint a házban üríteni.

Szoktassa át kutyáját a szobatisztaságra nevelés alapjaira. Ez azt jelenti, hogy kiviszi őket a megfelelő helyre az ürítéshez, és megtanítja nekik, hol kell pisilniük vagy kakilniuk. Legyen következetes, és vigye ki ugyanarra a helyre, amíg meg nem tanulja, hogy oda kell mennie üríteni.

Fontos megjegyezni, hogy a nem megfelelő ürítés a 12 hetesnél fiatalabb kölyökkutyáknál normális, de megfelelő szobatisztaságra neveléssel hamarosan elveszítik ezt a szokást. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a balesetekre, ezért előfordulhat, hogy át kell őket nevelni.

Harapás

A harapás veszélyes viselkedési probléma, amely megnehezítheti a kölyökkutyával való boldog együttélést. Míg a legtöbb kutya akkor harap, ha fenyegetve érzi magát vagy szorong, a kutyája rászokhat arra, hogy akkor harapdál, ha figyelmet akar. Fontos, hogy ezt a problémát azonnal orvosolja, amint elkezdődik, mielőtt veszélyessé válik önre és másokra nézve.

Hogyan kell megoldani

A kölyökkutyák hajlamosabbak a harapdálásra, mivel ezt felfedezésként használják. Ezért fontos, hogy a lehető legkorábban kiképezze a kutyát, hogy a kutya tudja, hogy ez nem megfelelő viselkedés.

Gondoskodjon arról, hogy kutyája megfelelően szocializálva legyen, és különböző környezeti hatásoknak legyen kitéve. A korán nem szocializált kutyák szorongani kezdhetnek az emberek, háziállatok vagy új környezet közelében, ami harapós viselkedéshez vezethet.

Vegyen igénybe szakembert, aki segít a kölyökkutya harapás elleni kiképzésében. A harapós viselkedés figyelmen kívül hagyása csak azt tanítja a kutyának, hogy harapni szabad.

Soha ne hagyjon harapásra hajlamos kutyát gyerekek, más háziállatok vagy idegenek társaságában.

Rágás

A rágás gyakori viselkedési probléma a kutyáknál. A legtöbb kutya unalomból, szorongásból vagy feleslegesen felgyülemlett energiából rágcsál olyan dolgokat, mint a bútorok, cipők és egyéb tárgyak a ház körül. A kölyökkutyák azonban többnyire akkor kezdik el rágni a tárgyakat, amikor fogzanak. A rágás destruktív viselkedés, és gyorsan kellemetlenné válhat, ha nem hagyják abba időben.

Hogyan kell megoldani

Győződjön meg róla, hogy kutyája elegendő mozgást és játékidőt kap. Az unatkozó kölykök keresik a módját, hogyan töltsék ki az energiájukat, és ez rágós viselkedéshez vezethet.

Szerezzen kutyájának elegendő játékot, amivel játszhat. A rágójátékok különösen fontosak a fogazó kölyökkutyák számára.

Ha rajtakapja kutyáját, hogy rágcsál valamit, amit nem szabadna, terelje el a figyelmét egy éles hanggal, vagy határozottan adja ki a stop vagy nem parancsot. Ezután, ha abbahagyják, adható nekik megfelelő rágójáték. További érdekességeket olvashat kutyatartással kapcsolatosan, a DogleDesign weboldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük