Bécs lett a világ legélhetőbb városa

Bécs lett a világ legélhetőbb városa

A brit hírmagazin, a „Monocle” rangsorolása szerint Bécs megszerezte a világ legélhetőbb városának címét 2023-ra. Ez az első alkalom, hogy az osztrák főváros a ranglista első helyét szerezte meg, letaszítva a trónról a tavalyi győztest, Koppenhágát. 2023-ra Koppenhága a második, München pedig a harmadik helyen szerepel. Megjegyzendő, hogy az elmúlt 16 évben egyetlen észak-amerikai város sem került be a top 20-ba. A „Monocle” ranglistáján Bécs a megelőző évben a hetedik helyen állt.

A „Monocle’s Quality of Life Survey” 2023-ra számos tényezőt értékel, beleértve a biztonságot, az általános biztonságérzetet és a rendőrségbe vetett bizalmat. Az infláció hatásait a városi életre, az éves bérleti díjemeléseket és a gyermekszegénységi ráta szintén figyelembe vették releváns kritériumokként.

Bécs kiemelkedő helyezései a nemzetközi felmérésekben

Bécs számos nemzetközi felmérésben ért el kiemelkedő helyezéseket, ami tovább erősíti a város hírnevét mint a kivételes életminőséget nyújtó hely. 2022-ben a „Global Liveability Index” is Bécset tartotta a legélhetőbb városnak, amit az „Economist Intelligence Unit” (EIU) készített. Ugyanebben az évben a Nemzetközi Kongresszusi és Konvenciós Szövetség (ICCA) rangsora is Bécsnek ítélte az első helyet.

Néhány évvel korábban, 2019-ben, Bécs volt a legélhetőbb város a Mercer „Quality of Living” tanulmánya szerint, miközben a globális tanácsadó cég, a Roland Berger „Smart City Strategy Index” rangsorában is az első helyet szerezte meg.

A város 2018-ban már a „Legjobb Nemzetközi Úticél 2017”-ként lett megnevezve a GayTravel.com rangsorában, amely a legnagyobb LGBT utazási platform. Mindezek a helyezések összességében tovább erősítik Bécs pozícióját mint a világ egyik legélhetőbb városa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük