Mire használható a kerti tároló ház?

Mire használható a kerti tároló ház?

Ha már kertünk van, evidens, hogy szükségünk van arra, hogy álljon ott egy kerti tároló ház is, ugyanis a kertgondozáshoz, ápoláshoz szerszámok kellenek, amit valahol tárolni kell. De nemcsak a szerszámokat, hanem a kerti bútorokat, grillt, egyéb kerti dolgot is tarthatunk benne.

Nem mindegy azonban, hogy milyen tárolót építünk fel.

A ház anyaga

Mivel kerti tároló ház különféle anyagokból készülhet, ezért azt kell kiválasztanunk, hogy számunkra melyik lesz a praktikus. Ha a faház mellett döntünk, az azért jó választás, mert a fa természetes anyag, belesimul a fás, bokros, virágos környezetbe, nem kelt tájidegen benyomást. Hátránya azonban, hogy rendszeres ápolást igényel, csak így tud ellenállni a folyamatosan változó időjárási körülményeknek.

A fa nehezen bírja az esőt, a hideget, a tűző napsütést, ezért megfelelő ápolás nélkül hamar tönkre megy, kiszárad, szálkásodik, végső esetben elkorhad. Ha nem szentelünk neki kellő figyelmet, a bogarak, rovarok is szétrághatják. Hőtároló képessége is viszonylag gyenge, bár ez egy kerti háznál nem feltétlenül szempont.

A fémből készült kerti tároló ház ára magasabb, amit ellensúlyoz annak tartóssága. Ez is felületkezelésre szorul, de ha ezt egyszer elvégeztük, a továbbiakban csak ritkán igényel további munkálatokat. Hamar felépíthetjük, és megvédi a bent lévő dolgainkat akár a nap káros sugaraitól is. Ezt biztos, hogy nem fogják az egerek és egyéb kisebb-nagyobb állatok megrágcsálni, tönkre tenni.

A műanyagból készült házacskák egyesítik magukban a fa és a fémből készültek előnyeit, ezek ugyanis jól ellenállnak az időjárásnak, ugyanakkor sok évig nem vesztenek minőségükből sem. Egyáltalán nem kell ezeket felületkezelésnek alávetni. Nagyon jól lehet tisztán tartani, elég egy alapos lemosás, amit a kerti slaggal és egy súrolókefével is megtehetünk.

Hátrányként talán azt lehet elmondani, hogy ebből viszonylag csak kisebb alapterületű házak kaphatók, és itt rátérhetünk a következő szempontra.

A méret

Azt, hogy mekkora legyen a kerti tároló ház alapterülete, nagyban a felhasználási céltól függ. Ha csak a szerszámokat szeretnénk benne tárolni, akkor kisebb is megfelelő lehet, ha azonban a házunkban időszakosan nem használt dolgainkat is ebben szeretnénk tartani, vagy a kisebb járműveket, mint motor, kerékpár, roller, akkor nagyobbra lesz szükség. 4-5 négyzetméternél semmiképp se vegyünk kisebbet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük