Miért olyan fontos a pontos gyűrűméret kiválasztása utólagos méretkorrekcióra vonatkozóan karikagyűrűk esetén?

Miért olyan fontos a pontos gyűrűméret kiválasztása utólagos méretkorrekcióra vonatkozóan karikagyűrűk esetén?

Ez a gyűrűtervezés alapját jelenti, hasonlóan ahhoz, ahogy a házépítésnél a stabil alapokat kell lerakni. Ha a gyűrűméret pontatlan vagy nem megfelelő, az egész gyűrűtervezési folyamat lehet hiábavaló.

Az egyik legfontosabb tényező a karikagyűrű rendelésekor a megfelelő gyűrűméret vagy újbőség méret meghatározása.

 A gyűrűméret meghatározása házilag szinte lehetetlen feladat. Bár vannak eszközök, amelyeket erre a célra lehet beszerezni, azok használata tapasztalatot igényel, mivel mindenki ujjainak szerkezete más.

 Fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy az ujjaink nem fémek, ezért a gyűrűnek enyhe játéknak kell lennie ahhoz, hogy a bőrünk ne nyomódjon be alatta, ugyanakkor ne essen le rólunk.

A gyűrű szorossága mellett a gyűrű várható szélessége is fontos, például, hogy 4 mm vagy 7 mm legyen, és hogy lapos vagy íves komfortbelsővel készüljön-e. Ezeknek a szempontoknak az figyelembevételéhez szükséges egy ékszerüzlet felkeresése. Az ott mért méretek alapján már lehet rendelni a gyűrűt.

Sokan felteszik a kérdést, hogy ezek a méretek mindenhol ugyanazt jelentik-e? Igen, mert ezek a méretek (pl.: 52) mindig a gyűrű belső kerületét jelölik milliméterben.

Fontos tudni, hogy a szomszédos méretek között nagyon kis különbség van, mindössze 0,3 mm átmérőként, de mégis érezhetünk jelentős különbséget, amikor felpróbáljuk őket. Ezért nem ajánlott otthon, centiméterrel, vonalzóval, zsinórral vagy hagyományos mérőszalaggal megmérni az ujjunk átmérőjét vagy kerületét.

Akár hét méretet is téveszthetünk el! Az ékszerüzletben lemért méreteket (amennyiben szakértővé váltak) használhatjuk webáruházakban történő megrendeléshez is, mivel, ha egy boltban rendelünk, a gyűrűt nagy valószínűséggel nem az üzlet készí ti el, hanem egy karikagyűrűk gyártására specializálódott vállalkozás fogja elkészíteni a megadott méretek és részletek alapján.

Mi a különbség aközött, hogy a megrendelő közvetlenül továbbítja az adatokat a gyártónak és telefonon egyezteti a részleteket, illetve az között, hogy egy viszonteladó közvetíti a megfelelő adatokat a gyártó felé? A különbség az, hogy a viszonteladó magas áron szeretné beszerezni a gyűrűket a gyártótól, majd irreális áron továbbítja azt a vásárló felé. Amennyiben közvetlenül webáruházon keresztül rendelünk (természetesen nem viszonteladótól), ki lehet kerülni a kereskedelmi felárakat.

Ha mégsem megfelelő a méret:

Ha valamilyen oknál fogva mégsem megfelelő a méret, nem minden veszve! Fontos, hogy mekkora a tévedés mértéke.

Általában a karikagyűrűknél van lehetőség utólagos méretkorrekcióra. Fontos, hogy a méretváltoztatás legfeljebb egy-két méretet érintsen mindkét irányba, vagyis minimálisan lehet szűkíteni vagy tágítani.

Ennek oka a gyűrű sajátosságából adódik. Egy eljegyzési gyűrűnél például másképp lehet méretet állítani. Az alsó részét levágják, és kicsinyítés esetén kivág egy darabot, míg bővítés esetén beilleszt egy plusz anyagelemet a gyűrűbe.

Ez természetesen rutinos tapasztalattal járó forrasztási folyamatot igényel. Azonban a karikagyűrűk 99%-ánál ez az eljárás nem alkalmazható.

A gyűrűt egy elég aprólékos folyamatnak kell alávetni. Szét kell egy speciális szerszámmal vágni magát a készterméket, ezután „betoldani” az extra darabot. Mindezek mellett, hogyha egy gyönyörű kövekkel ellátott gyűrűről beszélünk, akkor az egész folyamat előtt a teljes kősort vagy ékköveket ki kell „operálni”.

Egy egyszínű sárga, rozé vagy többszínű gyűrűt sokkal könnyebb és biztonságosabb nyújtani, mint egy tisztán fehér karikagyűrűt.

A tiszta fehér gyűrű a nikkel tartalma miatt merevebb és könnyebben törhet. A gyűrű színe mellett fontosak még a szélesség, az anyagvastagság és a gyűrű profilja is. Különösen fontos, hogy tartalmaz-e esetleg beállított gyémántokat vagy más díszítő elemeket, amelyek korlátozzák a méretkorrekció lehetőségét.

Amennyiben a gyűrű mérete nem megfelelő, érdemes mielőbb felkeresni egy megbízható ékszerészt vagy gyűrűspecialistát, akik segítenek a helyes méret meghatározásában és a szükséges korrekció elvégzésében. A tapasztalt szakember gondoskodik arról, hogy a gyűrű a legkényelmesebben és legmegfelelőbben illeszkedjen a kézre.

Fontos megjegyezni, hogy a méretkorrekció folyamata időbe telhet, és esetleg költséggel is járhat. Ezért érdemes gondosan megválasztani a gyűrű méretét az elején, hogy elkerüljük a későbbi kellemetlenségeket és költségeket.

Összességében tehát, ha mégsem megfelelő a gyémántgyűrű mérete, ne essünk kétségbe. Megfelelő szakember segítségével lehetőség van a méretkorrekcióra, bár a gyűrű anyaga, díszítő elemei és egyéb tulajdonságai befolyásolhatják a javítás lehetőségét és módját. Az fontos, hogy a gyűrű végül tökéletesen illeszkedjen, és viselője büszkén és kényelmesen hordhassa a gyémántokkal díszített ékszert.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük