Minden, amit a játszószőnyeggel kapcsolatban tudni érdemes

Minden, amit a játszószőnyeggel kapcsolatban tudni érdemes

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a hasra fektetés mekkora jelentőséggel bír a kúszáshoz, a mászáshoz, az üléshez és a járáshoz szükséges izmok fejlődéséhez, megerősödéséhez.

A szórakoztató elemek hadával ellátott puha, színes és vidám játszószőnyeg pedig tökéletesen biztonságos körülményeket teremt ehhez. Érdemes kezdetben napi 1-2 alkalommal 5-10 percre rátenni a pocakján fekve a babát, aki eleinte ugyan csak bámészkodni fog rajta, és leginkább csak a színek és a minták sokfélesége köti le a figyelmét, de ahogy szép fokozatosan telik az idő, nyúlni fog majd a lelógó játékokért is. Ez pedig nagymértékben fejleszti a mozgáskoordinációját is.

Mikortól ajánlott a játszószőnyeg?

Hogy hány hónapos kortól ajánlott a játszószőnyeg bevezetése, arra nem létezik általános szabály. A szakértők azt szokták mondani, hogy ha megfelelő játszószőnyeget sikerül választanunk az általunk preferált bababolt kínálatából, akkor tulajdonképpen bármikortól használhatjuk, amikor úgy látjuk, hogy jól érzi magát rajta a csöppség.

Nagyon sok gyerkőc olyannyira élvezi a játszószőnyegen történő fekvést, hogy még 4-5 hónapos korában is szívesen elbámészkodik rajta. Sőt, sok olyan picúr is akad, aki rendszeresen ott alszik el a nagy játék közepette.

Melyik a legjobb játszószőnyeg?

A játszószőnyegből rendkívül széles a választék érhető el manapság, ami megnehezítheti kissé a döntést. Abban az esetben viszont, ha megismerjük azt a néhány kritériumot, amelyre mindenképpen ajánlott odafigyelni, akkor könnyedén vehetjük az akadályokat.

Az első és legfontosabb egyértelműen a biztonság. Még véletlenül se válasszunk olyan szőnyeget, amelyen olyan kisméretű, könnyen levehető vagy leválható dolog van, ami esetleg a baba szájába kerülhet!

Emellett nem árt még odafigyelni arra is, hogy a szőnyeg mosható és megfelelően vastag legyen. Az előbbi azért fontos, mert újszülöttel igencsak gyakran történnek balesetek. Az utóbbi pedig amiatt elengedhetetlen, hogy nehogy megfázzon a kicsi a padlón, illetve kényelmesebb legyen számára a fekvés.

Ha szeretnénk igazán megkönnyíteni a dolgunkat

Mivel a játszószőnyeg nincsen a nap 24 órájában használatba véve, így érdemes belőle olyat választani, amelyet kompakt méretűre össze tudunk csomagolni, és ezáltal könnyebben el tudunk majd tárolni. Az pedig már csak hab a tortán, hogy így az összehajtogatásával sem kell hosszú-hosszú percekig bíbelődni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük