Csincsillák

Csincsillák

Egy különleges rágcsálófaj, amely a hörcsögök és a tengerimalacok mellett az elmúlt években egyre közkedveltebbé vált. Sokan tartják háziállatként, rengetegen szeretik bolyhos bundája miatt, amely rögtön elvarázsolja az embert.

A faj Dél-Amerikában volt őshonos, viszont az évek folytán a vadászok célkeresztjébe került, így hamar a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolták. A prémjéből készült ruhadarabok, főleg kabátok igen keresettek voltak még a múlt században is, ezért rengeteg csincsillának kellett elpusztulnia. Tudniillik egy kabát elkészítése 150 állat prémjébe kerül. Szerencsére az elmúlt években már inkább nő, mint csökken a számuk, főként az állatvédőknek és a növekvő népszerűségüknek köszönhetően.

Külseje és egyéb tudnivalók

Nagyon sokan kedvelik kinézete miatt. Az állat 25-26 centiméter hosszú, farka további 17-18 centiméter. Tömege a hörcsögé és a tengerimalacé között helyezkedik el, körülbelül 400-600 grammot nyom. Szőre szürkés, puha, dús és selymes. Az egyik legtömörebb bundával rendelkezik az emlősök köreiben, ugyanis egy szőrtüszőből akár 40-80 darab szőrszála is kinőhet. Ezzel kifejezetten kellemes érzést produkál simogatás közben, illetve ez abból a szempontból is előnyös, hogy sem tetvek, sem más kártékony parazita nem tud megmaradni benne.

A csincsilla sok állattal ellentétben egy egész életen át tartó kapcsolatot alakít ki magának, amikor párt választ. Ez egy fontos momentum az életükben, hiszen társ nélkül nem is érzik jól magukat, mivel kimondottan szociális lények. Jó körülmények között, élettartalmuk általában 8-10 év. 4 hónaposan válnak ivaréretté, párzani egész évben képesek, egy terhesség alkalmával pedig 1-4 utódot hoz a világra a nőstény, a 110 nap vemhességi idő leteltével.

Bár védelme érdekében logikusan sok embernek ajánlják tartását, számolnunk kell azzal is, hogy nem biztos, hogy mindenkinek ők a legmegfelelőbb háziállatok. Először is szükséges nagy életteret biztosítani nekik, hiszen nagy mozgásigényük van, amelyet szeretnek kiélni. Táplálék gyanánt füves alapú élelmet, szénát, lágy szárú növényeket javasolnak.

Viszont akik a fenti követelményeket teljesíteni tudják, azok nyugodt szívvel hazavihetik az akár egy évtizedre szóló barátságot garantáló kis élőlényt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük