Melyik porzsák az ideális?

Melyik porzsák az ideális?

A porzsák kiválasztásánál általában eléggé megköti a kezünket a gyártó, de az is gyakran előfordul, hogy egy-egy gépben többféle típust is használhatunk. Hogy a papír-, a mikroszálas- vagy a vászon porzsák a legjobb, arról megoszlanak a vélemények, mivel mindegyik másféle előnyöket nyújt.

Vászon porzsák

A vászon porzsák (textil porzsák) egy eléggé kényelmes megoldás, mivel hosszú időn át teheti a dolgát, és a szőtt anyag nehezebben is sérül meg. A kiürítése viszont macerás, ki kell fordítani, kiverni belőle a port, és eközben egyáltalán nem mondható, hogy bármi tisztán maradna a környékén.

Bár mosható, az idők során a mikropórusai megtelnek szennyeződéssel, ilyenkor a porszívó erőlködik, és a motorja tönkre is mehet.

Papír porzsák

A papír porzsák legnagyobb előnye, hogy egyszerűen a szemétbe helyezhető a benne lévő szennyeződésekkel együtt, és anyaga könnyen le is bomlik. A levegő könnyen átjár rajra, ezért a porszívó nem erőlködik.

Hátránya, hogy könnyebben kiszakadhat, és ha mégis megpróbálnánk kiüríteni, akkor nagy valószínűséggel el fogjuk tépni. Emiatt nem is érdemes vele spórolni, az olyan termékek, mint a Samsung sc4135 papír porzsák a minőségi típusok közé tartozik, mégis rendkívül kedvező az ára.

Mikroszálas porzsák

A mikroszálas porzsák (szintetikus porzsák) akár másfélszer több port és más anyagrészecskét tud magába fogadni, mint egy papír zsák, köszönhetően a rendkívül rugalmas anyagának. Ezt sem ajánlott újra használni, elegendő a benne lévő dolgokkal a szemétbe hajítani.

A mikroszálas porzsák nagyon jól átereszti a levegőt, a port pedig bent tartja, emiatt nagyon jó barátja a porszívó fő alkatrészeinek. Egyes zsákok pedig úgy készültek, hogy jobb teljesítményt hozzanak ki a porszívóból vagy olyan speciális anyagokat is biztonságosan megtartsanak, mint például az állatok apró szőrszálai.

Legyen szó akármelyik típusról is, mindig be kell tartani a porszívó gyártójának utasításait. Ha így teszünk, akkor nem csak az otthonunk lehet tiszta, hanem a gép élettartama is hosszabbá válhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük