Úszásoktatás gyerekeknek – mikor és hogyan kezdjék el?

Úszásoktatás gyerekeknek – mikor és hogyan kezdjék el?

Az futás mellett az úszás, valamint a biciklizés megtanulása szinte kötelező része a kisgyerek tevékenységi tervének. Kevés olyan sportág van, amely ilyen jótékony hatással lenne gyermekeink fejlődésére és egészségére.

Hány éves korban és hogyan kezdje el megtanulni az úszást? Az úszást az egyik legegészségesebb fizikai tevékenységnek tekintik. Különösen jótékony hatással van a gyermek testére. Megszünteti a testtartási hibákat és megjósolja azok előfordulását, átfogóan erősíti és tonizálja az egész test izmait, növeli a tüdő hatékonyságát, formálja a test koordinációját és általános kondícióját.

Röviden: az úszás megtanulásának mindenképpen a gyermek ütemtervének kell lennie.

Mikor kezdjük el megtanulni az úszást?

Sok szülő kíváncsi arra, hogy hány éves kortól van értelme az úszás tanulásnak. A legfiatalabb gyermekek számára a csoportos úszásoktatást 3 éves korosztálynak ajánljuk.

A 3-4 éves kort tartják megfelelő időpontnak az úszástanulás megkezdéséhez. Ebben a korban a gyermekek már elég fejlettek – fizikailag, mentálisan és társadalmilag – ahhoz, hogy önállóan és aktívan részt tudjanak venni a szervezett tevékenységekben.

Úszásoktatás csecsemőknek

Kissé más téma a csecsemők úszásának megtanulása. A tényleges „úszásról” itt nehéz beszélni. A baba egyszerűen a vízben marad és megszokja.

Mindent természetesen egy felnőtt – szülő, gyám vagy oktató – segítségével végeznek.

A csecsemők úszásának megtanulása 2-3 hónapos kortól ajánlott. Olyan korán érdemes elkezdeni, hogy a gyermeknek ne legyen ideje félni a vízi környezettől.

Körülbelül 6–8 hónapos koráig a gyermeknek magzati reflexe van, amely abból áll, hogy szabadon érzi magát a vízben, és nem nyitja ki a száját, miközben elmerül a vízben. Később ez a reflex eltűnik.

Úszni tanulni, hol kezdjem?

De térjünk vissza az úszás tágabb értelemben vett megtanulásához.

Hol kezdjem? Természetesen attól, hogy megbízható iskolát vagy úszóedzőt talál. Az első lépéseket szakképzett oktató felügyelete alatt kell megtenni, mert a víz biztonsága kulcsfontosságú kérdés. Az elején az oktató megismerteti a gyerekeket a vízzel, megtanítja őket a vízen feküdni, valamint levegőt szívni és fújni. Csak a második szakaszban van ideje megtanulni az úszási stílusokat.

Mennyi ideig tart megtanulni úszni a gyerekeknek?

Az úszásoktatás időtartama több tényezőtől függ. Először is, a gyermek karakteréből kiindulva – akár félő, akár bátor és spontán.

Ez utóbbival a tanulás természetesen gyorsabb lesz. Egy másik fontos tényező a gyermek erőnléte – mennyire összehangolt, mennyire erős, mennyire tartós és van-e valamilyen korábbi tapasztalata a vízben való navigációról.

Fontosak a külső tényezők is, vagyis hol történik a tanulás, milyen a víz hőmérséklete, jól érzi-e ott magát a gyermek, és végül milyen a viszony a gyermek és az oktató között. Mindez befolyásolja az úszásoktatás időtartamát.

Ha azt szeretné, hogy gyermeke megtanulja az úszás alapjait, akkor körülbelül három hónapos órákra kell készülnie, legalább heti két órára (mindegyik órának körülbelül 45 percnek kell lennie). De ha hatékonyan és technikailag szeretne úszni, akkor rendszeresen részt kell vennie az órákon. Az ilyen órák állandó bekerülésével a gyermek napirendjébe gondoskodni fogunk a fizikai állapotáról és egészségéről is. Ne feledkezzünk meg az almáról sem, mely az egyik leginkább elérhető árú szupergyümölcs!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük