Napi egy alma távol tartja tőled az orvost

Napi egy alma távol tartja tőled az orvost

Az alma az egyik leginkább lelkesen fogyasztott gyümölcs. Megvéd minket az érelmeszesedés ellen, harcol a neoplasztikus változások kialakulásáért felelős szabad gyökök ellen, és segíthet a fogyásban is.

Milyen előnyei vannak még az almaevésnek?

Az alma nagy valószínűséggel Kínából érkezett Európába. Becslések szerint ennek a gyümölcsnek több mint 10 000 fajtája van a világon. Ízükben, méretükben és héjuk színében különböznek egymástól. Mindazonáltal kiváló vitamin- és ásványi anyagforrások, amelyekre az emberi testnek szüksége van.

Alma – tápérték

Az alma mindenekelőtt pektinekben gazdag. Ezek a vegyületek elősegítik a test megtisztítását a benne maradó méreganyagoktól, fenntartják a baktériumflóra megfelelő összetételét és megakadályozzák a székrekedést. A pektin csökkenti a koleszterin felszívódását, és így véd az érelmeszesedés , agyvérzés és a szívroham ellen.

Az alma kiváló C-vitamin forrás. Feladatai közé tartozik nemcsak az immunitás megerősítése, hanem a szabadgyökök elleni küzdelem is, amelyek hozzájárulnak a neoplasztikus változások kialakulásához. Ezenkívül részt vesz az anyagcsere folyamatokban (szükséges a bőrt feszesítő és fiatalos megjelenést kölcsönző kollagén termeléséhez ), a P-vitaminnal kombinálva pedig lezárja az erek falát.

Az alma sok káliumot tartalmaz, amely szabályozza a vérnyomást és felelős a víz és az elektrolit egyensúlyáért, valamint a vasat , amely a vörösvérsejtek „termeléséhez” szükséges és véd a vérszegénység kialakulása ellen. Sok élelmi rostot tartalmaznak , amelyek javítják a bél perisztaltikáját és védenek a székrekedés ellen. A rost is hosszabb ideig megállítja a teltségérzetet, ezért az almát a fogyókúrás embereknek ajánlják. A gyümölcs kezeli a gyomorégést, főzve és dörzsölve csillapítja a hasmenést.

Mit készíthetünk belőle?

Az alma olyan gyümölcs, amely tökéletesen passzol az édes desszertekhez és a sós ételekhez. Sütésre, párolásra vagy főzésre alkalmasak. Alapul szolgálhatnak süteményekhez, pl. Almás pitékhez, vagy kiegészíthetik a húsételeket.

Az almák a legjobban keverednek a pulyka és a csirke húsával. Használhatók befőttek, lekvárok és kompótok elkészítésére is.

Nagyon gyakran almát adnak a salátákhoz. A gyümölcs nagyon jól passzol savanyú káposztához és sárgarépához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük